El pregó de les falles de Gandia s’escriu i s’interpretarà en femení
La periodista Puri Naya serà l’encarregada d’anunciar la festa de les falles el pròxim 2 de febrer a la Tarrasa del Pí. Puri Naya serà la pregonera de les falles de Gandia i amb molta il·lusió ha acceptat aquest encàrrec tan important.
La pregonera ha estat escollida per la seua gran vinculació amb el món de les falles des d’una vessant professional. Puri Naya ha presentat durant més de 10 anys la retransmissió en directe de l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desemparats que cada 18 de març protagonitzen les comissions falleres de Gandia. En la seua última edició, el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea, va interrompre el directe per dedicar-li aquest acte a una emocionada Puri “pel seu suport, treball i afecte a la festa fallera”. De fet, tot i no ser membre de cap comissió (Puri és nascuda a Xeresa) la periodista sempre s’ha acostat a la història de les falles des de la humilitat, ha realitzat la cobertura dels actes amb rigor, respecte i empatia, i fins i tot ha arribat a formar part d’alguns dels actes de la festa amb l’alegria i el bon humor que la caracteritza. Per cert, les festes passades va tindre el seu propi ninot al monument de la Falla Beniopa.
I Rosa Roig i Vicenta Llorca són les escriptores que es faran càrrec d’aquesta tasca tan important. Per tal motiu, el pregó s’escriurà i interpretarà per 3 dónes.
Vicenta Llorca Climent, (Oliva, La Safor) és Llicenciada en Filosofia i Lletres, professora de Castellà, Llengua i Literatura a l’IES Gabriel Ciscar d’Oliva i a l’IES Tirant lo Blanc de Gandia on va ser Vicedirectora, Cap de Departament i Bibliotecària.
Pertany a Tirantianes AC, Saforíssims SL, Dones de frontera, Associació d’Estudis Fallers i a l’Executiva del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals “Alfons el Vell”.
Ha participat en diferents publicacions –articles d’opinió, literaris i de recerca, poemes, pròlegs de llibres etc. “Teixidores de futur. Quadern Poètic”. És autora de “La delicada de Gandia” una versió de la llegenda gandiana per a públic infantil.
Actualment gaudeix de la jubilació, es dedica a presentar llibres i a escriure. Ha col·laborat recentment en la Cadena Ser junt a Rosa Roig en un microespai poètic i en el CEIC coordina l’Homenatge a la Paraula – “Silenciades” ha estat la publicació de 2016 i està enllestint la pròxima edició, la de 2017, “Diguem no”
El pas per les aules i el contacte diari amb la joventut han deixat una empremta ben palesa en la seua vida.
Rosa Roig és professora de valencià a l’IES Enric Valor de Silla. Escriptora, feminista, bloguera i agitadora cultural. Creadora de material didàctic i d’animació a la lectura..
Les seues passions i el seu compromís l’han enfangada en el sindicalisme, la investigació, la música, i, finalment en l’escriptura.
Amb la seua germana, Manola Roig és comissària de l’exposició Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps i la lectura dramatitzada Llegim amb les valencianes.
Autora dels textos dels llibres de contes Animals de sèquia, la dona que es rigué de Talleyrand. Joc de dos i Viatge a Avinyó.
Ha obtingut diversos premis de contes i poesia. Ha participat en els llibres col·lectius: 20 mestres per al segle XX, Conselleria de Cultura i Edicions 96, Silenciades Homenatge a la Paraula del CEIC Alfons el Vell de Gandia, 10 de dones, d’Escola Valenciana.
Acaba de publicar Contem històries de dones d’ací, il·lustrat per Manola Roig, editat per Vincle.