Entrevista Diana Morant
Diana Morant és l’alcaldessa de la ciutat de Gandia i viu les falles amb el sentiment d’una fallera de soca i arrel. Morant ha viscut des dels 5 anys les festes josefines de la mà de la seua família i amics a una de les comissions gandianes amb més història. El seu sentiment per la ciutat de Gandia i les falles és màxim.
Cada població viu la festa de les falles amb trets característics que la converteixen en única i especial. Què destacaria de les falles de Gandia?
Les Falles de Gandia tenen la seua pròpia idiosincràsia, amb actes que són propis i genuïns com el del Bateig, que tan bé s’ha reflectit en el cartell anunciador d’enguany. Ací comptem la figura de la Reina;, mentre en la resta de poblacions hi ha Falleres Majors. I tenim activitats que marquen la diferència respecte als altres municipis valencians que celebren la festa fallera, com les emissions falleres, els curtmetratges fallers… Les Falles de Gandia sempre s’estan reinventant amb iniciatives noves, com és el cas enguany del primer concurs de fotografia. I així, una infinitat d’activitats culturals. Les Falles de Gandia són un no parar els 365 dies de l’any.
Gandia compta amb 23 comissions falleres que preparen actes i esdeveniments setmanalment. Com col·labora actualment l’Ajuntament de Gandia amb la festa de les falles?
L’Ajuntament col·labora en molts aspectes de la festa, des del patrocini de diversos premis; assumint per primera vegada el gasto de les mascletades;, la Nit del Foc, les berbenes… I, inclús, tot l’operatiu municipal que es du a terme perquè l’organització dels actes siga perfecta.
A més, des d’este exercici cal destacar que per mitjà d’un acord de ciutat i amb el consens de tots, l’Ajuntament ha assumit la totalitat del pagament de la hipoteca del Museu Faller. Esta mesura ha suposat un gran alleugeriment econòmic per a les comissions falleres. Tampoc suposa un gasto major per al Consistori, ja que es redistribuïx el pressupost destinat a les Falles. Amb això, les comissions tenen menys pressió econòmica i podran respirar més tranquil·les cada any.
Les Falles i l’Ajuntament de Gandia tenen un vincle molt potent però el regidor de cultura no és el president de la Federació de Falles. Considera que l’organització de les falles de Gandia és millor que la de València en aquest aspecte?
No és ni millor, ni pitjor. És diferent i singular. Gandia i València capital no es poden comparar a nivell de Falles, ja que les dimensions són totalment diferents en tots els sentits. Per posar un exemple, en València l’1 de març la festa ja està en el carrer amb la primera mascletà, cosa que en la nostra ciutat no ocorre. A més, al no coincidir a Gandia el càrrec de president de la Federació de Falles amb el del regidor de Cultura o Festes, com succeeix en València capital i en la majoria de municipis, la Junta Local Fallera té una autonomia i una capacitat de decidir i gestionar digna de lloar. Per això les Falles de Gandia han evolucionat tant. I és que han sabut seguir el seu propi camí, sense intromissions per part de l’Ajuntament de Gandia.
A més de ser Alcaldessa de Gandia, vostè és fallera des de menuda. Cóm viu les falles des que és alcaldessa?
Es viuen des d’una altra perspectiva, amb una sèrie d’actes institucionals en què estic present com a alcaldessa de la ciutat. No obstant això, he de dir que, abans com a regidora o ara com a alcaldessa, mai he deixat d’eixir de fallera des que em dedique a la política. Des que era xiqueta, amb cinc anyets, sóc de la Falla Plaça Prado, arribant a ser reina de la falla l’any del 75 aniversari. Fa ja 34 anys (Com passa el temps!) que em vaig vestir per primera vegada de fallera. En definitiva, visc les Falles de Gandia amb molt sentiment i il·lusió, com una fallera més que s’emociona en l’ofrena o en la cremà. També he de confessar que m’agrada molt visitar els monuments fallers i, quan em representen en algun ninot;, m’alegra i em provoca un somriure. De la crítica sana de les Falles, prenc molt bona nota i aprenc molt.
Les Falles de Gandia són un referent a la Comunitat Valenciana per la seua aposta per la cultura i els monuments. Considera que seria necessari millorar altres aspectes de la festa?
Sempre es pot millorar. Des del Govern local recolzarem tots aquells canvis i millores que nasquen del si de la pròpia Assemblea de la Junta Local Fallera, que sempre ha sigut sobirana a l’hora de decidir el rumb que han de tindre les Falles de Gandia. Els propis fallers són els que han de decidir els canvis que han d’introduir. Per a això, també hi ha un òrgan de participació i consulta enguany: el segon Congrés Faller, que poden aprofitar tots per a introduir alguna millora
Des de fa 2 anys les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat. En què ha influït este fet a les falles de la seua ciutat?
La declaració de la UNESCO ens permet projectar internacionalment la festa. Les Falles de Gandia se’l mereixen com a element cultural, històric, patrimonial i com a nexe unificador de veïns que són. Però a més, no hem d’oblidar el motor econòmic i turístic que representen estes festes, que mouen diners, llocs de treball, però sobretot, moltíssima alegria i germandat. No cal oblidar que el Museu Faller va acollir en 2016 la reunió d’adhesió de tots els municipis fallers a la candidatura de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat.
L’Ajuntament de Gandia patrocina alguns premis de les falles de la ciutat com el guardó de la Promoció del Valencià en la Mostra de Teatre i les escenes LGTBI i ecològiques. Per què naix aquesta col·laboració?
Naix en el sentit de promocionar la nostra llengua, per a conscienciar en el respecte al medi ambient o per a aconseguir que les falles siguen cada vegada més inclusives i igualitàries. Des de l’Ajuntament, de la mà de les Falles, busquem i lluitem per la igualtat. Mai les Falles de Gandia havien sigut tan igualitàries com les d’enguany. Així, s’han produït una sèrie de coincidències que no són casuals: una dona periodista ha llegit el Pregó, dos dones escriptores han sigut les autores del mateix; tenim per segona en la història una presidenta infantil; i hi ha 8 dones en la presidència de les comissions. El 30% del total. Més que mai.
Les falles són una festa inclusiva i reivindicativa. Enguany, l’Ajuntament de Gandia patrocina una festa LGTBI en plenes falles. En què consistirà?
Consistirà en l’actuació de Divas Disc, la nit del 16 de març. Volem posicionar, tant a les Falles com a la Nit de Sant Joan, com a productes turístics LGTBI. Les tendències en matèria turística estan canviant i es dirigeixen a la segmentació de diferent tipus de públic. Estem dissenyant productes turístics específics, per a dirigir-nos a públics concrets.
A més l’Ajuntament de Gandia patrocina actualment les mascletades que tenen lloc els dies de falles. Com naix aquesta iniciativa?
Des de fa uns anys l’Ajuntament de Gandia assumeix econòmicament el cicle de mascletades. Enguany el Consistori assumirà el cent per cent de les despeses de les mascletades, que com a novetat passen de quatre a cinc dies. Es tracta d’una col·laboració més amb la Federació de Falles. A açò se suma la Nit del Foc que se celebrarà per segon any consecutiu i dispararà la nit del 17 de març la prestigiosa pirotècnia de Ricardo Caballer.
Enguany, com a novetat, el consistori ha subvencionat la quinta mascletà que es dispararà el dia 15 de març en el Grau de Gandia, ubicació no habitual d’este espectacle pirotècnic…
El lloc triat no és casual. L’Ajuntament, que patrocina esta mascletà, s’ha decantat pel districte mariner en tant que les dos Falleres Majors de la ciutat, Laura Puig Martí i Júlia Perlés Moncho, pertanyen a la comissió del Grau, quelcom que mai havia succeït en les Falles de Gandia. A més, també és un reclam per als turistes que estan en la platja durant les festes falleres, que no hauran de desplaçar-se fins a la zona de la Renfe eixe dia.
Laura Puig i Júlia Perlés són les màximes representants de les Falles de Gandia i vostè al maig va aprovar com a alcaldessa el seu nombrament. Cóm és la seua relació amb elles?
La relació és magnífica, tant amb elles com amb les seues famílies. Són falleres de tota la vida, amb una àmplia trajectòria i un esplèndid currículum faller. Laura i Júlia saben perfectament el que suposa este càrrec i estan a l’altura. Les Falles de Gandia i la ciutat els han regalat un any absolutament meravellós, que estan vivint intensament en tots els actes.
Les festes ja estan molt prop. Què espera de les pròximes falles?
Que el temps ens acompanye, que l’esforç de totes les comissions es veja recompensat i que les Falles de Gandia brillen un any més amb llum pròpia.
I ara, que pot fer una crida als fallers de Gandia, què els vol transmetre?
Els gandians ens sentim molt orgullosos dels nostres fallers i els continuarem recolzant. Gràcies al col·lectiu faller, Gandia és més tolerant i millor.