San Pere Nolasc, patró El Puig de Santa Maria
IMATGES: CIPRIANO FORNES
San Pere Nolasc es el patrón de El Puig de Santa Maria. Fundador de la orden de la Merced, descubrió a finales de agosto de 1237, la imagen de la Virgen del Puig en la cima de una colina, bajo una campana. En ese mismo lugar Jaume I mandó erigir un año después lo que sería la Iglesia de Santa María del Puig. Es una festividad en la que se unen elementos dispares como la devoción y los orígenes de la identidad del pueblo valenciano.
Se celebra con actos muy genuinos de la zona como es el «Cant d’estil» y la «Dansà» que recorren las calles del pueblo con su música, su colorido y su plasticidad.
Quizá lo más característico es la elaboración de las calderas de «arrós amb fesols i naps», que luego degustaran todos los vecinos y visitantes que se acerquen.
El origen está en San Pere Nolasc, su orden de mercedarios se dedicaba a socorrer a cautivos y a darles de comer, con el transcurso de los siglos se mantuvo la tradición con el fin de proporcionar comida a los más necesitados. Hoy en día se puede disfrutar libremente de la caldera elaborada por los clavarios de San Pere y hecha a fuego lento de leña en la explanada del Monasterio y, fueron muchas las personas que se acercaron a recoger su plato.
Fotos ©Cipriano Fornas
Sant Pere Nolasc és el patró del Puig de Santa Maria. Fundador de l’ordre de la Mercè, va descobrir a la fi d’agost de 1237, la imatge de la Verge del Puig en el cim d’un pujol, sota una campana. En eixe mateix lloc Jaume I va manar erigir un any després el que seria l’Església de Santa María del Puig. És una festivitat en la qual s’uneixen elements dispars com la devoció i els orígens de la identitat del poble valencià.
Se celebra amb actes molt genuïns de la zona com és el «Cant d’estil» i la «Dansà» que recorren els carrers del poble amb la seua música, el seu colorit i la seua plasticitat.
Potser el més característic és l’elaboració de les calderes de «arrós amb fesols i naps», que després degustaren tots els veïns i visitants que s’acosten.
L’origen està en Sant Pere Nolasc, el seu orde de mercedaris es dedicava a socórrer a captius i a donar-los menjar, amb el transcurs dels segles es va mantindre la tradició amb la finalitat de proporcionar menjar als més necessitats. Hui dia es pot gaudir lliurement de la caldera elaborada pels clavaris de Sant Pere i feta a foc lent de llenya a l’esplanada del Monestir i, van ser moltes les persones que es van acostar a recollir el seu plat. Fotos ©Cipriano Fornas