“Abans es veia la mar”, el nou espectacle de narració oral sobre la Guerra Civil a Castelló
Tindrà lloc al llarg de l’any en el restaurat Refugi Antiaeri de Tetuan amb entrada gratuïta però amb reserva prèvia necessària
La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, dirigida per Verònica Ruiz, ha programat un espectacle de narració oral destinat a persones majors de 13 anys amb el títol “Abans es veia la mar”. Aquesta iniciativa comptarà amb un total de vuit sessions distribuïdes entre els mesos de maig i octubre: 4 i 18 de maig; 6, 11 i 15 de juny; 2 de juliol; 5 de setembre i 15 d’octubre.
L’exhibició es durà a terme en el Refugi Antiaeri de Tetuan, el principal centre històric de la ciutat que data d’aquells anys i que va ser inaugurat com a museu en juliol de 2018 després d’un treball de recuperació de la zona i la museïtzació del seu interior.
La narració del text correrà a càrrec de la seva autora, Tània Muñoz Marzà. Per tal d’aconseguir un resultat òptim, s’ha comptat amb l’assessorament i la documentació del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, reafirmant el seu compromís per mostrar a la ciutadania la història de la capital de la Plana.
Totes les sessions s’iniciaran a les 20.00 hores i l’entrada serà completament gratuïta però l’aforament del refugi està limitat a 20 persones. Per això, serà necessari realitzar una reserva prèvia obligatòria cridant al 964 239 101 (amb un horari de dilluns a divendres de 8h a 15h) o per correu electrònic a info@mucc.es en qualsevol moment.
Cada sessió serà un viatge de 50 minuts pel relat de les persones que van haver de viure aquells fets. S’unirà la història de la ciutat amb els fragments de vida d’aquells i aquelles que no pogueren oblidar la por i la fam que patiren durant la guerra. La representació, no obstant, està basada en la nit del 23 de març de 1937, quan la ciutat de Castelló va ser bombardejada per primera vegada.
L’objectiu del projecte és apropar als castellonencs i castelloneres què va passar durant la Guerra Civil, com es protegien dels bombardejos i com funcionava el sistema d’alerta del Fadrí que permetia salvar la vida dels habitants.