Forcall Santantonà
IMATGES: CIPRIANO FORNES
Es la festa medieval del foc.
Les dolçaines i els tabals comencen a tocar. El foc dels Cremallers ja crema les teies. La Santantonada consisteix en una cercavila anàrquica i frenètica que al seu torn segueix un ordre tradicional.
La finalitat de la desfilada és conduir a Sant Antoni i Sant Pau a la Barraca, durant el trajecte són temptats i colpejats pels diferents Botargues. Sant Antoni i Sant Pau (representen el bé) van lligats en un extrem d’una corda, l’altre extrem el Despullat (cap dels Botargues que representen el mal) els condueix a la Barraca.
Els Sants són temptats al pecat per la Filoseta (home transvestit de dona) i colpejats pels botargues que al seu torn colpegen a les dones i al sòl amb els Pellots (de paper premsat) per atorgar fertilitat.
Estes Botargues no paren de fer xocotetes maldats, fins i tot pugen als balcons. La desfilada l’encapçala un Cremaller i la tanca un altre Cremaller (porten el foc que després cremarà la Barraca).
Durant el recorregut diferents cases (els Majorals) obren les portes per avituallar la desfilada.
Els botargues corren i ballen al voltant de la foguera amb Sant Antoni dins, de sobte, al toc de la dolçaina, els dimonis són vençuts pel poder del bé i Sant Antoni ix triomfador. Tota una explosió de sants, dimonis i foc, on la gent pot participar travessant la barraca mentres crema.
Després arribarà la processó dels matxos camí de la plaça de l’Església per a ser beneïts, la desfilada acabarà en la seu dels majorals on se’ls obsequiarà amb la tradicional «coqueta de mitja lliura».
Es la fiesta medieval del fuego.
Las dulzainas y los timbales empiezan a tocar. El fuego de los “cremallers” ya quema las teas. La Santantonà consiste en una pasacalle anárquico y frenético que a su vez sigue un orden tradicional. La finalidad del desfile es conducir a San Antonio y San Pablo a la Barraca, durante el trayecto son tentados y golpeados por los diferentes “Botargues”. San Antonio y San Pablo (representan el bien) van atados al extremo de una cuerda, en el otro extremo el “Despullat” (cabecilla de los “Botargues” que representan el mal) los conduce a la Barraca. Los Santos son tentados al pecado por la “Filoseta” (hombre travestído de mujer) y golpeados por los “botargues” que a su vez golpean a las mujeres y al suelo con los Pellots (hechos de papel prensado) para otorgar fertilidad. Estas “Botargues” no paran de hacer pequeñas maldades, incluso suben a los balcones. El desfile lo encabeza un “Cremaller” y lo cierra otro (llevan el fuego que después quemará la Barraca).
Durante el recorrido diferentes casas (los Mayorales) abren las puertas para avituallar el desfile. Los “botargues” corren y bailan alrededor de la hoguera con San Antonio dentro, de repente, al toque de la dulzaina, los demonios son vencidos por el poder del bien y San Antonio sale triunfador. Toda una explosión de santos, demonios y fuego, donde la gente puede participar atravesando la barraca mientras se quema.
Luego llegará la procesión de los animales camino de la plaza de la Iglesia para ser bendecidos, el desfile terminará en la sede de los mayorales donde se les obsequiará con el tradicional “coqueta de mitja lliura”.